Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
7listopad

10 dokazanih prednosti Spriuline

Svi pričaju o čudesnoj Spirulini, ali koja su stvarno svojstva Spiruline? Pročitajmo što znanstvena zajednica kaže o ovoj čudesnoj algi!

Spirulina je morska trava koja je dobila ime po jedinstvenom spiralnom obliku. To je plavo-zelena alga sa snažnim svojstvima koja su poznata od davnina. Iako se u posljednje vrijeme vratila u središte pozornosti, s povećanjem svijesti o prirodnoj hrani i njezinoj važnosti za zdravlje. Spirulinu su prvotno Azteci koristili za njezin pozitivan utjecaj na energiju i snagu i imunitet.

Tehnički, Spirulina se naziva Arthrospira, a dijeli se na Arthrospira platensis i Arthrospira maxima, ovisno o području podrijetla. Spirulina raste samo u tropskim i suptropskim jezerima koje karakterizira topla voda i alkalni pH, bogat karbonatima i bikarbonatima. Arthrospira maxima porijeklom je iz Srednje Amerike, posebno jezera Texcoco, dok Arthrospira platensis dolazi iz Azije i Afrike, poput jezera Čad i jezera Chenghai u Yunnanu.

Spirulina alge pripada obitelji Cyanophiaceae i raste samo u vrlo alkalnim netaknutim vodama, s visokim koncentracijama mineralnih soli i s konstantnom temperaturom između 30 i 40 stupnjeva. Spirulina se tisućljećima koristi u svim područjima gdje raste, jer je bogata željezom, bjelančevinama i vitaminima, kao i mineralnim solima i antioksidansima. Prve vijesti o postojanju ove čudesne alge stigle su do nas Europljana od prve ekspedicije osvajača Hernana Cortésa.

Jedinstvena nutritivna svojstva Spiruline

Svojstva Spiruline učinila su je prirodnom hranom koja se posebno proučavala posljednjih desetljeća. Na Svjetskoj konferenciji o hrani Ujedinjenih naroda 1974. spirulinu su nazvali “najboljom hranom budućnosti”. I NASA i ESA (Europska svemirska agencija) procjenjuju njihovu upotrebu u hrani za buduće svemirske misije. Sve to zato što je Spirulina potpuna hrana s vrlo visokim nutritivnim prinosom.

Zelene alge,  sadrže:

 • Do 77% proteina
 • Sve esencijalne aminokiseline za naše tijelo
 • Nezasićene masne kiseline
 • Klorofil i prirodni antioksidansi
 • Vitamine A, B, C, D, E
 • Mineralne soli poput kalija, kalcija, željeza, bakra, kroma, magnezija, mangana, fosfora, natrija, selena i cinka

Znanstveno dokazane zdravstvene koristi Spiruline

 1. Spirulina, koja se smatra superhranom, posebno je bogata s prehrambenog stajališta. Jedna žlica Spiruline u prahu sadrži samo 20 kalorija, ali značajne količine:
 • Proteina: 4 grama
 • Vitamin B1: 11% preporučene dnevne doze
 • Vitamin B2: 15% preporučene dnevne doze
 • Vitamin B3: 4% preporučene dnevne doze
 • Bakar: 21% preporučene dnevne doze
 • Željezo: 11% preporučene dnevne doze
 1. Spirulina sadrži mnoge izvrsne antioksidanse za borbu protiv oksidativnog stresa. Osobito je bogata fikocijaninom, snažnim prirodnim protuupalnim sredstvom.
 2. Snižava loš LDL kolesterol i trigliceride.
 3. Moglo bi biti korisno u borbi protiv raka: u studiji na životinjama pokazalo se da Spirulina smanjuje učestalost i veličinu tumora.
 4. Spirulina može pomoći kod snižavanja krvnog tlaka.
 5. Pomaže u borbi protiv anemije, kao što su Aztečke žene već znale.
 6. Antioksidansi spiruline pomažu u smanjenju umora mišića nakon sporta.
 7. Pomaže u regulaciji šećera u krvi bolje od nekih lijekova.
 8. Pomaže u borbi protiv pothranjenosti i njezinih simptoma, osobito u djece.
 9. Može pomoći u smanjenju simptoma alergijskog rinitisa.

(izvori: Healthline.com, Livescience.com)

Naša Spirulina je organska i možete je uzeti jednostavno miješajući žličicu u čaši soka od jabuke. Ako želite zadržati svoju Spirulinu sa sobom na poslu ili na putovanju, isprobajte naše Spirulina tablete!

 

komentiraj

Prijavi se i
saznaj prvi za
super ponudu!

Načini plaćanja

Kreditnim karticama
Gotovinom prilikom pouzeća

Ako ti se sviđa – prati nas!

Superfood © 2023. Infensus d.o.o. , Mihanovićeva 18, Križ, tel. 01 8000 901