Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
10listopad
5 najzdravijih bobica 

Bobice su mali, mekani i okrugli plodovi različitih boja, uglavnom plavi, crveni ili ljubičasti. Slatki su i gotovo uvijek kiseli, i ljudi ih beru i koriste se njima tisućama godina. Danas ih koristimo za pripremu konzervi, džemova i slastica. Nedavno su se vratile u prvi plan zbog svojih zdravih svojstava. Znate li koje su najzdravije bobice?

Bobice, iako male, imaju odličan nutritivni profil. Obično su bogati vlaknima, vitaminom C i antioksidativnim polifenolima. Zato su posebno cijenjeni, kao i zbog neodoljivog okusa. Pročitajte koje najzdravije bobice možete pronaći.

  1. Borovnice

Borovnice spadaju među najpoznatije, dobre i svestrane bobice. Izvrstan su izvor vitamina K, vlakana, vitamina C, mangana i antocijana, snažnih antioksidansa.

Borovnice mogu smanjiti oksidativni stres, a istovremeno smanjiti rizik od srčanih oboljenja i kod zdravih i kod osoba s visokim rizikom. Borovnice također mogu sniziti razinu “lošeg” LDL kolesterola u krvi, smanjujući rizik od srčanog udara i poboljšavajući arterijsku funkciju.

Čini se da borovnice također imaju sposobnost poboljšanja kognitivnih funkcija.

  1. Maline

Maline su slatke, kisele i doslovno vas izluđuju svojim nježnim okusom. Bogati su vitaminom C, K, manganom i vlaknima te antioksidativnim polifenolima koji se zovu elagitanini, koji mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa.

Njihove karakteristike, vrlo slične karakteristikama borovnice, čine ih posebno zdravima.

  1. Goji bobica

Bobice goji potječu iz Kine i koriste se u tradicionalnoj medicini tisućama godina. Sadrže visoku razinu vitamina A i zeaksantina, oboje važni za zdravlje očiju.

Kao i mnoge druge bobice, goji bobice sadrže antioksidativne polifenole. Osim što su dobre za kožu i pomažu u borbi protiv oksidacije stanica, goji bobice pokretanjem metabolizma mogu pomoći u mršavljenju.

Kako ih koristi? Možete ih jesti izravno,  opskrbiti se antioksidansima, ili ih možete pronaći u našim dodacima i grickalicama. Posebno ih možete ih upotrijebiti za izradu fantastičnih recepata!

  1. Jagode

Jagode su bobice koje se najviše konzumiraju na svijetu, a ujedno su i jedan od najboljih izvora vitamina C. Uz to što su fine jagode su dobre za zdravlje vašeg srca. Znanost to potvrđuje: jagode smanjuju rizik od srčanog udara, mogu smanjiti brojne čimbenike rizika za srčane bolesti, uključujući kolesterol u krvi, trigliceride i oksidativni stres.

Jagode također mogu smanjiti upalu snižavanjem upalnih kemikalija u krvi, mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi, korisne za sprječavanje dijabetesa.

Nismo mogli isključiti jagode iz naših ekskluzivnih recepata niti proizvoda koji sadrže jagode

  1. Bobice Acai

Bobice Acai rastu na Acai palmama u brazilskoj Amazoniji. Najbogatije su bobice antioksidansima, pa su iz tog razloga postale vrlo poznate u cijelom svijetu.

Bobice Acai zapravo su jedan od najboljih izvora antioksidativnih polifenola i mogu sadržavati do 10 puta više antioksidansa od borovnica. Osim što su lijek za borbu protiv starenja stanica, oni mogu smanjiti razinu šećera u krvi, inzulina i kolesterola u odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom.

Problem s Acai bobicama je što oksidiraju čim se uberu. Paradoks za kraljice antioksidansa! Oni su nježni pa ih trenutno treba konzumirati na licu mjesta. Ali ne može si svatko priuštiti ovaj luksuz. U tom slučaju preostaje nam samo da ih osušimo zamrzavanjem, tj. odmah zamrznemo i pretvorimo u prah. Na taj način bobice Acai zadržavaju sve svoje nutritivne vrijednosti i zdravstvena svojstva.

To je upravo ono što mi radimo! Naš Acai prah pripremljen je na ovaj način, a možete ga dodati u jogurt, na doručak poput kaše ili u piće i smoothie. Iznenadit će vas svojim zadivljujućim okusom!

 

komentiraj

Prijavi se i
saznaj prvi za
super ponudu!

Načini plaćanja

Kreditnim karticama
Gotovinom prilikom pouzeća

Ako ti se sviđa – prati nas!

Superfood © 2023. Infensus d.o.o. , Mihanovićeva 18, Križ, tel. 01 8000 901