Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
11listopad
Jesenska melankolija? Superfood namirnice stižu u pomoć

Ljeto je prošlo, dani su sada sve kraći, kišobrani postaju dio svakodnevnice, a uskoro zimski kaputi i šalovi … Jesen vraća hladnije i mračnije dane. Mnogi od nas se tijekom tih prvih dana osjećaju umorno i bez energije: to je jesenska melankolija. Naše tijelo sve je manje izloženo sunčevoj svjetlosti i postaje teže proizvoditi hormone povezane vitalnošću i dobrim osjećajima.

I tu do izražaja dolaze Superfood namirnice. Ona vam može dati energetski poticaj potreban tijekom promjene sezone. Napunite svoje ormare Superfood  namirnicama i oprostite se sa jesenskom melankolijom.

Kurkuma: ovaj drevni korijen prirodni je antidepresiv. Jedan je od najmoćnijih svjetskih antioksidansa sa protuupalnim djelovanjem. Nedavna znanstvena istraživanja pokazala su vrlo zanimljive rezultate: Kurkumin (sadržan u kurkumi, poznat i kao indijski šafran) dao je slične rezultate kao i Prozac u tretmanima protiv depresije bez nuspojava.

Spirulina i Chlorella – ove zelene Superfood namirnice važne su za ravnotežu našeg mozga jer sadrže aminokiselinu triptofan koja je gradivni element hormona povezanog s dobrobiti (serotonin). Pomaže poboljšati protok krvi i povećati razinu hranjivih tvari u našem tijelu. Organizmu (osobito mozgu) pomaže postići punu produktivnost, pomaže ukupno boljem osjećaju  s više energije.

Kakao – kad smo tužni, melankolični ili čak depresivni, našem tijelu treba više serotonina. Zato vrlo često kad osjetimo da naše tijelo traži čokoladu. Kakao je Superfood namirnica koja sadrži  dopamin i serotonin – hormone sreće. Kad konzumiramo kakao, gotovo odmah osjećamo dobrobit i zadovoljstvo. Štoviše, ova Superfood namirnica sadrži alkaloide koji djeluju na isti način kao i kofein. Injekcija energije nikada nije prevelika u onim trenucima u kojima umor i apatija ne dopuštaju da ustanemo s kauča.

Acai – sportaši više ne mogu otići bez njega: razlog? Ovo voće porijeklom iz Brazila puno je antioksidansa i daje važnu injekciju energije. Široko se koristi prije i poslije treninga. Također je dobar saveznik u onim trenucima kad smo više padali: zdjela od acaija svakome uljepša dan!

Omega Mix – sve više liječnika propisuje omega 3 i 6 za tužne ili depresivne pacijente. To su esencijalne masne kiseline za sintezu serotonina. Pomažu u podizanju samopoštovanja i koncentracije.

Chia sjemenke – izvor su vlakana koja pomažu crijevnom tranzitu, kontroliraju tjeskobu gladi i povećavaju osjećaj sitosti. Izvor je bjelančevina i omega -3 masnih kiselina. Djeluje protuupalno što ovu Superfood namirnicu čini savršenim saveznikom za ove “jesenske melankolične” dane.

Maca – pomaže uravnotežiti hormone našeg tijela. Kao adaptogen pomaže boljoj prilagodbi organizma na stresne situacije i tjeskobu. Povezan je s poboljšanjem funkcije mozga i pamćenja, osim što je prirodni pobudnik.

Čuvajte sebe … brinite o svom snu, prehrani, srcu … i svom umu.

komentiraj

Prijavi se i
saznaj prvi za
super ponudu!

Načini plaćanja

Kreditnim karticama
Gotovinom prilikom pouzeća

Ako ti se sviđa – prati nas!

Superfood © 2023. Infensus d.o.o. , Mihanovićeva 18, Križ, tel. 01 8000 901