Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
12listopad
Pomoć iz prirode protiv starenja – Prirodni antioksidansi

Antioksidansi i anti-aging dva su koncepta koji uvijek idu ruku pod ruku. Mnogi ljudi smatraju antioksidansnu hranu saveznicima u postizanju lijepe kože s manje bora. Međutim antioksidansi imaju vrlo važnu ulogu za naše tijelo koja nadilazi estetsku funkciju zaštite kože.

Uloga antioksidansa je zaštita. Pomažu u sprječavanju preranog starenja kože i jačaju imunološki sustav. Brojna znanstvena istraživanja dokazala su svoju učinkovitost u sprječavanju raka i srčanih bolesti. Ali što su zapravo antioksidansi?

Anitoksidansi su tvari koje sprječavaju oksidaciju stanica. To su minerali i vitamini, između ostalih, koji štite tijelo od agresije “slobodnih radikala”.

Znate li što su slobodni radikali? Slobodni radikali odgovorni su za stvaranje “oksidativnog stresa” u našem tijelu. To je normalan proces koji se događa u svakoj stanici našeg tijela, ali problem nastaje kada počnemo proizvoditi velike količine “slobodnih radikala”, jer u tom slučaju uzrokuju stanično oštećenje i povećavaju mogućnost obolijevanja od ozbiljnih bolesti. Zato je potrebno imati prehranu bogatu hranom s antioksidativnim svojstvima. Na taj način dajemo svojem tijelu potrebne alate za zaštitu.

Četiri glavne prednosti antioksidansa su sljedeće:

Zaštita od starenja – Doprinose dobrom održavanju stanica, borbi protiv gubitka moždanih funkcija povezanih sa starenjem, pa čak i produljenju životnog vijeka.

Jačaju imunološki sustav – sprječavaju i smanjuju prehlade.

Zaštita od srčanih bolesti – Kolesterol je opasan kada oksidira zbog prisustva slobodnih radikala (zaglavi se na stijenkama arterija). Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, kontroliraju kolesterol i sprječavaju srčani udar.

Zaštita od raka – Antioksidansi pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, koji je često povezan s razvojem stanica raka.

Najbolji način da tijelu date sve potrebne antioksidante kako bi izbjegao “oksidativni stres” je prehrana.

Evo nekih prirodnih izvora antioksidansa:

Kakao – On je kralj antioksidansa. Sadrži polifenole i flavonoide, što ga čini snažnim zaštitnikom za naše stanice. Ali kad kažemo “kakao”, to ne znači da možemo početi jesti bombone punjene čokoladom! Odaberite Kakao u prahu ili čokoladne pločice koje sadrže više od 75% kakaa. Na taj način ćete iskoristiti sve blagodati ove hrane.

Spirulina i zelene Superfood namirniceSpirulina je jedna od izvrsnih superhrana koja sadrži antioksidans. Sadrži beta-karotene, klorofil i vitamin C. Konzumacija Spiruline pridonosi staničnoj regeneraciji tkiva i na taj način pomaže u izbjegavanju degenerativnih bolesti. Spirulinu možete uzeti u prahu ili tabletama. No, Spirulina nije sama u ovoj skupini. Ostale zelene Superfood namirnice, poput Chlorelle i Matcha, također su bogate antioksidansima. Pokušajte ih uključiti u svoju rutinu hranjenja i uočiti ćete razliku.

Açaí – Ovo voće iz amazonske regije u Brazilu neutralizira djelovanje slobodnog korijena u našem tijelu i štiti nas od starenja. Možete uzeti Açaí u prahu ili našu Acai Awakenig Bowl kombinaciju. Ako za doručak ili užinu želite napraviti 100% antioksidativni obrok, dodajte bijele kupine i bobice Goji kao ukras. Vaše tijelo će vam biti zahvalno!

Sjemenke konoplje – Na iznenađenje nekih, ove su sjemenke također bogate antioksidansima. Sjemenke konoplje mogu se koristiti za izradu “mlijeka” ili posipati po salatama, juhama, mliječnim napicima i jogurtima. Najbolje je jesti sjemenke sirove, ali ih možete koristiti i za izradu kruha ili kolača. Okus mu je sličan okusu pinjola. Pokušajte napraviti pesto!

komentiraj

Prijavi se i
saznaj prvi za
super ponudu!

Načini plaćanja

Kreditnim karticama
Gotovinom prilikom pouzeća

Ako ti se sviđa – prati nas!

Superfood © 2023. Infensus d.o.o. , Mihanovićeva 18, Križ, tel. 01 8000 901