Opis
OPIS
Bazga se odavno upotrebljava kao hrana i lijek. Ljekoviti su svi dijelovi biljke. Cvjetovi su jestivi, a plod je jestiv samo kada je zreo i termički obrađen. Cvijet ima karakterističan opojni i ugodan miris i sadrži mnogo cvjetne peludi, a u ustima stvara blago sluzav, kasnije blago trpki okus.
SASTOJCI
Cvjetovi sadrže organske kiseline kao što su kumarinska, kavena, ferulična i klorogenska kiselina i njihove glikozide, te triterpenske kiseline ursolnu i olealnu kiselinu.
PREDNOSTI
Čaj od cvjetova bazge dragocjen je zimi tijekom pojave gripe i prehlada jer djeluje antivirusno, antibakterijski i antibiotičko te pomaže kod problema s dišnim putevima, bronhitisa, početnog stadija upale pluća i reumatske bolesti. Osim toga čaj od bazge potiče znojenje, te tako snižava temperaturu, Zaustavlja kašalj i preporučljiv je i kod male djece. Odličan je za ispiranje upaljenih očiju.
NAČIN PRIPREME
Cvijet bazge se priprema kao čaj. Dvije žličice čaja preliti s 2-3 dcl vrele vode i ostaviti da odstoji 7-8 minuta. Bazga se dobro nadopunjuje s lipom, šipkom, kamilicom, matičnjakom, koprivom…
NEŽELJENA DJELOVANJA
Kod pravilne uporabe cvjetova nema neželjenih nuspojava.
Bazgu ne smiju koristiti trudnice i dojilje.
UVJETI ČUVANJA PROIZVODA
Čuvati na suhom i tamnom mjestu.
ROK UPOTREBE
Naznačen je na ambalaži.
EKOLOŠKI CERTIFIKAT br. 490209
PROIZVEDENO U HRVATSKOJ
Recenzije
Još nema recenzija.