Opis
OPIS
Pasja ruža (šipak) je biljka sa zavidnom količinom hranjivih nutrijenata. Njen plod šipurak je crvene boje aromatičnog mirisa te kiselkastog okusa. U prehrani se upotrebljava kao čaj, kompot, sirup i pekmez.
SASTOJCI
Plod šipka sadrži značajan postotak voćnog šećera, bjelančevina i masti. Posebno je bogat vitaminom C i on se kod šipka prilikom kuhanja ne uništava kao kod drugih čajeva. Zadržava se i nakon više sati stajanja. Sadrži vitamine B1, B2, niacin, beta karoten i vitamin E. Vrlo je značajan i sadržaj mineralnih tvari, naročito kalija, željeza, magnezija, fosfora i sumpora. Sadrži flavonide, tanin, voćne kiseline i pektine. Sjeme šipka sadrži tragove vitamina C, dekstrin, vanilin, voćne kiseline i ulje.
PREDNOSTI
Vitamin C u kombinaciji s ostalim mnogim korisnim tvarima se lako apsorbira u probavnom traktu. Preporuča se naročito starijim osobama kod kojih je oslabljena apsorpcija u probavnim organima. Šipak je blag purgativ zbog sadržaja voćnih kiselina i pektina. Čaj od šipka otklanja proljetni umor, malaksalost, pročišćava krv i potiče izlučivanje vode iz organizma. Preporuča se u zimskim mjesecima kao sredstvo za jačanje imuniteta. Kod dojilja vitamin C prelazi u mlijeko i dobro utječe na razvoj dojenčeta.
NAČIN PRIPREME
Jednu jušnu žlicu ploda preliti s 2-3 dcl hladne vode i ostaviti da odstoji 4 sata, zatim prokuhati 5 minuta. Protiv prehlade dobro je piti šipkov čaj zajedno s lipom. Nadopunjuje se s kamilicom, nevenom, matičnjakom, šumskim voćem, pasjim trnom…
NEŽELJENA DJELOVANJA
Nema neželjenih djelovanja.
UVJETI ČUVANJA PROIZVODA
Čuvati na suhom i tamnom mjestu.
ROK UPOTREBE
Naznačen je na ambalaži.
EKOLOŠKI CERTIFIKAT br. 490209
PROIZVEDENO U HRVATSKOJ
Recenzije
Još nema recenzija.