Sikavica se kao lijek koristi više od 2000 godina. Koriste se list i plod. Plod sikavice je iznimno ljekovit zbog prisutnosti silimarina koji se kao aktivna tvar najčešće upotrebljava kod poremećaja i bolesti vezanih uz jetru. Oblik i okus ploda podsjeća na pšenicu sa slatkastom notom.
Sikavica sadrži silimarin kao kompleks različitih spojeva (silibina A i B, izosilibina A i B, silikristina i silidianina). Sadrži i flavonoide poput kvercetola i taksifolina. Sjemenke sadrže i iznimno kvalitetno biljno ulje bogato linolnom kiselinom i sterolima.
Sikavica se može koristiti na više načina, kao dodatak prehrani, kao hladno prešano ulje ili kao Čaj od sikavice.
Ujutro
Dvije žličice (6g) dobro usitnjenog zrna umiješati u jogurt i konzumirati ujutro.
Dodatak prehrani
Mljeveni plod se može posipati po salati, pahuljicama, jogurtu, siru ili drugim mliječnim jelima ili dodati jestivom ulju.
Priprema Čaja od sikavice
ČAj od skiavice možete pripremiti tako da dvije žličice usitnjenog ploda (5-6 grama) prelijte s 2 do 3 dl kipuće vode i pustite da odstoji minimalno 15 minuta. Najbolje je napitak postupno piti još dok je topao i svaki put svježe pripremljen.
Mljeveni plod se može posipati po salati, pahuljicama, jogurtu, siru ili drugim mliječnim jelima ili dodati jestivom ulju.
Preporučena dnevna doza: 6g ploda = 132,00mg silimarina. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.