Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
20siječanj
Ulje sikavice pripada grupi hladno prešanih bezglutenska linija biljnih ulja koja su optimalno rješenje za oralnu i dermalnu primjenu. Tehnologijom proizvodnje hladnog tješnjenja čuvaju sve svoje vrijedne sastojke: jednostavne i složene nezasićene masne kiseline, vitamine, lecitine, flavonoide, arome i proteine. Upravo zahvaljujući tome,
Čišćenje jetre prirodnim putem

Jetra jedna od najvažnijih organa u tijelu čovjeka (tzv. središnja prikupna procesna tvornica), a uz crijeva zasigurno jedan od najvećih zaštitnika imuniteta. Zbog toga jetra samim time zahtjeva temeljit i ozbiljan pristup – ukoliko govorimo o njenoj detoksifikaciji (čišćenju).

Čišćenje jetre postalo je vrlo česta tema koja se svakodnevno provlači kroz niz informativnih, lifestyle i edukacijskih portala, a vrlo često se prikazuje u kontekstu jednostavnih protokola kojima je potrebno svega nekoliko dana da obave svoj zadatak.

Ono što je jetri najpotrebnije (više od bilo kakvih često populariziranih brzih detoksikacijskih metoda) jest zdrava prehrana i higijenske mjere. Zvuči možda pomalo prejednostavno, no valja imati na umu da dosljednost u održavanju pravilne i nutritivno izbalansirane prehrane jest ključ dugoročnog zdravlja većine naših organa, pa i jetre.

Detoksikacija jetre i čišćenje žuči

Naša jetra jjedan je od najizloženijih organa. Njene brojne zadaće  su razlaganja hrane, lijekova te ostalih ksenobiotika, obrada naših krvnih stanica i hormona. Upravo zato posebnu pozornost trebalo bi posvetiti prevenciji oboljenja jetre.

Najbolja i najjednostavnija prevencija jetrenih oboljenja u današnje vrijeme jest umjerenost u konzumaciji hrane i pića. To je puno lakše uz podršku biljnog svijeta – ljekovitog bilja i njene posebno istaknute biljne vrste Sikavica (Silybum marianum) iz porodice Glavočika.

Plod sikavice odavno se koristi za zdravlje jetre, a sadrži niz ljekovitih antioksidativnih spojeva (flavanolignani) od kojih je najpoznatija skupina spojeva naziva silimarin. Silimarin ima dokazanu visoku sposobnost zaštite jetrenih stanica od oštećenja te sposobnost popravka već degeneriranih jetrenih stanica izazvanih alkoholom, hepatitisom, cirozom ili sličnim stanjima.

Mehanizam djelovanja silimarina i ostalih spojeva nije u potpunosti razjašnjen, no ono što je potvrđeno jest da standardizirani ekstrakti sikavice sprječavaju oštećenja različitih tipova stanica jetre, povećavaju sintezu proteina i nukleinskih kiselina te stimuliraju regeneracijske procese jetre i pridruženog žučnog organa. Također se smatra da spojevi flavonoidi i flavanolignani ostvaruju i imunomodulatorne učinke, sprječavajući imunosni sustav da svojim djelovanjem razori samo jetreno tkivo.

Kako koristiti sikavicu, koliko silimarina i ostalih spojeva nam zapravo treba?

Oblik i potrebna koncentracija aktivnih tvari u sikavici direktno ovisi o zdravstvenom stanju pojedinca. Osobe lošijeg zdravstvenog statusa, pretile, potvđenih bolesti veznih uz jetru (ciroza, masna jetra, povišeni trigliceridi i sl.) logično će trebati konzumirati veću koncentraciju silimarina od zdrave osobe normalne tjelesne težine i ujednačene prehrane.

Prema europskim propisima, maksimalna dnevna količina ekstrakta je od 200 do 400 mg silimarin grupe spojeva – ovisno o stupnju oštećenja.

Čišćenje masne jetre i mršavljenje

Kada govorimo o pretilim osobama – jedno od stanja koje zahtjeva intervenciju jest tzv. masna jetra. Takvo stanje često puta je uzorkovano lošim prehrambenim navikama – konkretno hranom bogatom šećerima, zasićenim mastima, prekomjernim unosom životinjskih bjelančevina te nedovoljnim unosom povrća, voća i vlakana. Zbog navedenih razloga, povećava se broj oboljelih od masne jetre – kod osoba s prekomjernom težinom, rizik od razvoja masne jetre iznosi 80%, a kod zlouporabe alkohola, taj rizik iznosi 50%.

U ovakvim stanjima liječnici i nutricionisti preporučuju prehranu koja potiče mršavljenje, laganu tjelovježbu koja stimulira gubitak masnog tkiva te standardizirane ekstrakte sikavice ovisno o zdravstvenom stanju pojedinca. Uz preporučene protokole može se u kraćem vremenu očekivati stabilizacija i smanjenje povišenih vrijednosti laboratorijskih nalaza (povišenih triglicerida i jetrenih enzima).

Utječe li crijevna mikroflora na bolesti jetre?

Kod bolesti jetre kao što su ciroza jetre i maligna oboljenja crijevna flora ima značajne poremećaje u svom sastavu. Korištenjem suvremenih laboratorijskih tehnika može se utvrditi smanjenje raznolikosti i eventualno prevladavanje štetnih mikroorganizama naspram korisnih. Ono što je posebno uočljivo za stanje poput ciroze jetre jest „oralizacija“ crijevnog mikrobioma – u crijevu se postupno kolonizira sve više oralnih bakterija tipičnih za usnu šupljinu. Istovremeno se smanjuje broj bakterija koje imaju dokazano pozitivne učinke na ljude. Posljedice takvih promjena u crijevnoj flori su povećana crijevna propusnost („leaky gut“) i prodiranje bakterijskih komponenata u sam krvotok.

Tko želi zdravu jetru posebno mora biti naglasak na prvenstveno  prehrambenim navikama – pojačati unos povrća. Povrće prirodno „pomaže” jetri u njenim svakodnevnim filtracijskim procesima (kelj, kupus, brokula, artičoka, mrkva, radič, maslačak salata, limun, cikla, češnjak, đumbir, mahunarke itd.). Poželjno je pojačati unos hladnoprešanih biljnih ulja poput maslinova, lanenog , bučinog ulja uljane repice , lješnjaka , oraha , konoplje i sikavice, a također se preporuča i unos cjelozrnatih pseudožitarica poput heljde , teffa, kvinoje, amaranta i sl.

Sikavica je također jedan od neizostavnih pripravka u fito svijetu što se tiče zdravlja i stimulacije jetre, a njena dugogodišnja sigurnost i netoksičnost (uglavnom nema nikakvih kontraindikacija s primjenom lijekova) potvrđuje benefite njena korištenja.

Veselimo se Vašim zdravim životnim i prehrambenim odlukama, a naše proizvode koji će vam u tome pomoći (sa sikavicom i ostale koji pomažu jetri) potražite na našem webu

Ulje sikavice

Čaj od sikavice

Izvori i znanstvene publikacije:

https://link.springer.com/article/10.2165/00003495-200161140-00003
https://www.sid.ir/paper/306242/en
https://link.springer.com/article/10.1007/s12325-020-01251-y
https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cpb/2012/00000013/00000001/art00024
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5526770/
https://www.adiva.hr/nutricionizam/zdrava-prehrana/prehrana-za-zdravlje-jetre-namirnice-koje-jetra-voli/
https://www.vasezdravlje.com/biljna-ljekarna/sikavica-kucni-lijecnik-vase-jetre

komentiraj

Prijavi se i
saznaj prvi za
super ponudu!

Načini plaćanja

Kreditnim karticama
Gotovinom prilikom pouzeća

Ako ti se sviđa – prati nas!

Superfood © 2023. Infensus d.o.o. , Mihanovićeva 18, Križ, tel. 01 8000 901