Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
8rujan
detoksifikacija
Detoksikacija: što su toksini?

Toksini su nevidljivi kemijski spojevi: prisutni su u zraku koji udišemo, najčešće uzrokovano onečišćenjem okoliša. Ima ih u vodi, voću i povrću te životinjskim proizvodima. Neki od lijekova također mogu oslobađati toksine, kao i mnoga prirodna hrana, a posebno pakirana hrana puna aditiva kao što su boje i konzervansi.

Mnoge toksine, kao rezultat bioloških procesa  proizvodi samo tijelo. Toksini koje tijelo proizvodi najčešće su otpadne tvari metaboličkih procesa koji su povezani za pretvorbom hrane u energiju te ih stanice našeg organizma eliminiraju.

Stalno smo, dakle, opijeni i izvana i iznutra. Endogena intoksikacija, koja dolazi iz našeg tijela, proizvodi toksine koji nastaju asimilacijom hrane i sastoje se od vode, ugljičnog dioksida i dušičnih tvari koje nastaju razgradnjom proteina. Neki od toksina se uklanjaju iz pluća disanjem, poput vode i ugljičnog dioksida, dok se ostatak prerađuje u jetri i bubrezima te se eliminira urinom i izmetom.

Detoksikacijska dijeta: pomaže li detoksikacija i kod mršavljenja?

Priroda je naše tijelo tijekom evolucije opremila različitim načinima obrane od tih stalnih napada izvana i iznutra na način da se naše tijelo kontinuirano pročišćava. Detoksikacija i čišćenje organizma od teških metala ipak je izuzetno teška misija za naše tijelo.

Mikročestice žive, olova ili arsena talože se u našim organima i ne mogu se ukloniti endogenim procesima detoksikacije. Pročišćavajuća detox dijeta prvenstveno ima za cilj čišćenje organizma od toksina, a ne mršavljenje. Gubitak kilograma može biti prirodna posljedica detoksikacijske dijete, ali treba obratiti pozornost na prehrambene aspekte. Detox se mora provoditi uz pomoć liječnika, kako bi se izbjegao nedostatak vitamina ili minerala.

Zašto je detoksikacija toliko važna?

Detoksikacija tijela ovih definitivno treba imati visoku važnost u brizi za naše tijelo. Naši prirodni procesi detoksikacije mogu održati zdravim organizam koji živi aktivan i zdrav život. Jetra opterećena nepravilnom prehranom, sjedilačkim načinom života ili hiperventiliranim i smanjenim disanjem zbog pušenja neće nas moći očistiti od svih toksina.

Naš okoliš je česti mimo naše svijesti bogat zagađivačima na različitim razinama: voda, zrak, hrana često su onečišćeni raznim toksičnim spojevima. Također kao važan čimbenik ne smijemo zaboravio životni ritam, stres, nekoliko sati sna te sa time povezane hormonske neravnoteže, kontakt sa sintetičkim materijalima kao i mnoge druge uzroke.

Čini se da je sve protiv nas, ali u stvarnosti postoji mnogo stvari koje treba učiniti kako bismo osigurali učinkovitu detoksikaciju i održali svoje zdravlje. Otrovanje unutarnjim ili vanjskim uzročnicima može izazvati degenerativne bolesti, kronične upale i tumore. Zato je detoksikacija neophodna. Kako se možemo zaštititi od ovih opasnosti?

Detox: što je to i kako se radi

Učinkovita detoksikacija mora uključivati:

  • Redovitu tjelesnu aktivnost
  • Izvrsno upravljanje stresom
  • Redoviti noćni odmor i usklađivanje s dnevnim ritmom
  • Uravnotežena prehrana

Kretanje, bavljenje sportom, ali i joga i meditacija, vježbe opuštanja i disanja, dobar san i ne pretjerivanje životnom ritmu mogu puno pomoći detoksikaciji tijela.

Jedan od važnih čimbenika koji sudjeluje u procesu pročišćavanja je i prehrana.

 Detox dijeta: jelovnik i program

Doručak: u pročišćavajućoj dijeti doručak bi se trebao sastojati od svježeg voća i povrća, bezglutenskih žitarica poput zobi i heljde, uljarica i suhog voća. Možete piti centrifugirani detox, tisane detox ili a la povrtnu juhu.

Ručak: sezonsko povrće, bolje sirovo, može se jesti s bezglutenskim žitaricama, pseudožitaricama poput kvinoje, mahunarkama poput graška i gomoljima poput slatkog krumpira.

Večera: male porcije ribe kuhane na pari mogu se zamijeniti sličnom prehranom kao i ručak, prelivene dobrim masnoćama kao što su maslinovo ulje, avokado ili sjemenke ulja.

Međuobroci: ako ogladnite sredinom jutra ili sredinom poslijepodneva, možete pripremiti detoksikacijske smoothieje sa zelenim povrćem, jabukom, kivijem i s dodatkom neke superhrane, poput zelene alge Chlorella i Spirulina.

Najbolja superhrana za detoksikaciju

Uravnotežena prehrana i stalna tjelesna aktivnost mogu potaknuti prirodne procese detoksikacije, ali ne mogu učiniti puno protiv teških metala i drugih toksina. Zato nam priroda nudi vrlo jednostavna rješenja. Tako jednostavno biti prisutan na našem planetu milijunima godina. Govorimo o mikroorganizmima poput algi, koji se zahvaljujući svojoj strukturi mogu vezati za toksine i izbaciti ih iz naših organa. Od superhrane ovo su najbolje za detoksikaciju i pročišćavanje tijela:

Spirulina: poznata već tisućljećima, Spirulina može eliminirati toksine bez uskraćivanja tijelu vrijednih hranjivih tvari. Bogata vitaminima, mineralnim solima poput željeza, magnezija, antioksidansima poput klorofila te s preko 60% proteina, Spirulina je najbolji izbor za učinkovitu detoksikaciju.

Chlorella: alga vrlo slična Spirulini, bogata proteinima i vrlo bogata klorofilom. Chlorella se smatra kompletnom namirnicom i jednim je od najjačih prirodnih detoksikanata.

Pšenična trava: dobiva se iz klica  pšenice starih od oko 10/15 dana, bez glutena je i ima sva svojstva klice. I upravo u tom trenutku biljka pšenice zadržava najveća hranjiva svojstva, kao što su vitamini, mineralne soli i klorofil.

Ječmena trava: jedna je od najbogatijih biljnih namirnica vitaminima, mineralima, esencijalnim aminokiselinama i enzimima! Bogata najsnažnijim antioksidansom, klorofilom, izvrsna je za zdrav i prirodan detoks.

Moringa: u Africi Moringa je poznata kao “drvo za pročišćavanje”: zapravo se široko koristi za pročišćavanje vode. Ista svojstva koja Moringu čine iznimnom biljkom koja mutnu vodu čini pitkom, omogućuju joj i detoksikacijski učinak na naše tijelo!

Matcha: Japanski zeleni čaj najbogatiji je apsolutnim antioksidansima. Kako raste u tami, razvija puno klorofila, što ga čini detox napitkom s izvanrednim pročišćavajućim svojstvima!

Sve te detoksikacijske supernamirnice lako se uzimaju i vrlo su praktične: samo dodajte žličicu u malo soka od jabuke! Možete uzeti 1 ili 2 puta dnevno, ujutro i navečer za maksimalne rezultate.

komentiraj

Prijavi se i
saznaj prvi za
super ponudu!

Načini plaćanja

Kreditnim karticama
Gotovinom prilikom pouzeća

Ako ti se sviđa – prati nas!

Superfood © 2024. Infensus d.o.o. , Mihanovićeva 18, Križ, tel. 01 8000 901